Ögonkliniker

När du har bestämt dig för att göra en ögonlaseroperation får du först göra ett besök hos ögonklinikens optiker/ögonspecialist som bedömer om du kan göra en ögonlaseroperation och vilken ögonoperation som i sådana fall är bäst för dig. Optikern bokar sedan in en tid för din ögonoperation. Dagen innan operationstillfället får du träffa optikern igen samt den läkare och den sjuksköterska som kommer vara närvarande vid operationen. Dina ögon undersöks ytterligare en gång och du får mer information om hur ögonlaseroperationen kommer att gå till. Strax innan själva laseroperationen får du lokalbedövande ögondroppar som gör att du inte kommer känna någon smärta och ingreppet tar högst någon minut. Efter operationen får du antibiotikadroppar som förhindrar infektioner och redan nästa dag kan du vara tillbaka på jobbet. Du får även göra några återbesök hos ögonkliniken som kontrollerar att allt ser ut som det ska.

Ögonklinikens metoder

Det finns många ögonkliniker i Sverige som genomför ögonoperationer. De utför ögonoperationer både med och utan laser, men ögonlaseroperationer är vanligast.

Ögonlaseroperation

Alla ögonkliniker genomför LASIK och FS-LASIK då de använder sig av en laserstråle som gör ett litet lock på hornhinnan som tillfälligt viks åt sidan. Därefter slipas hornhinnan på ett sätt som gör att ljuset kommer att brytas rätt vilket ger dig en perfekt syn. Sedan läggs det lilla locket tillbaka. FS-LASIK använder sig i grund och botten av samma metod, men FS-LASIK är en förfinad variant som ger en snabbare återhämtning.

LASEK är en ögonlasermetod som framförallt används på personer som har tunna och sköra hornhinnor. När en ögonlaseroperation med LASEK utförs lossas bara det yttersta lagret på hornhinnan innan synfelet korrigeras med laser. Till skillnad från LASIK och FS-LASIK, som är två helt smärtfria metoder, kan det svida i ögonen efter en LASEK-operation.

Andra ögonoperationer

De flesta ögonkliniker brukar även utföra RLE och ICL då laser inte används. När man använder sig av RLE byts ögats egen lins ut mot en ny lins och vid ICL opereras ett linsimplantat fast på patientens naturliga lins. RLE utförs framför allt på äldre personer och ICL används främst på patienter som har riktigt grava synfel. Båda metoderna är lika säkra som vanlig ögonlaser.

Ögonkliniker

Det finns ett gäng olika ögonkliniker som utför ögonlaseroperation. Läs mer om:

Kommentarer inaktiverade.