RLE

Allt eftersom man kommer upp i ålder börjar ögats flexibilitet att minska. Det ställer ofta till med synproblem, speciellt om man är över 40 år. RLE utförs på de flesta kliniker som utför laseroperationer för ögat, trots att operationen inte kräver någon laser. När ögat är under en förändringsfas är det inte lämpligt att utföra någon av de vanliga laseroperationerna, så de flesta som använder denna metod har drabbats av åldersynfel. För att göra operationen brukar man ha ett så kallat glasögonsynfel, de som gör operationen vill slippa att behöva använda sina glasögon. RLE står för refractive lens exchange och kallas även ibland för CLE vilket i sitt fall står för clear lens extraction.

Hur operationen går till

Själva operationen går ut på att man opererar fast högteknologiska linser på ögat. Innan själva operationen utförs bedövas ögat med ögondroppar. Det behövs även sättas in en ögonlockshållare för att man som patient inte ska kunna blinka under operationen. När bedövningen har börjat verka görs ett litet snitt vid hornhinnas sida. Därefter tar läkaren bort patientens egen lins. När den egna linsen är borttagen är det dags att sätta in den högteknologiska linser på samma plats. Själva operationen tar ungefär 15 minuter för en läkare att genomföra. Efter att du är färdig med operationen behöver du inget speciellt skydd för ögat. Synen kan dock variera lite efter operationen i några dagar.

Linserna man byter ut ens egna linser emot har olika fokus och det finns tre olika linser att välja mellan. Den första varianten är monofokala linser som endast har ett fokus. Nästa variant är triofokala linser som precis som namnet tyder på har tre olika fokus. De tre olika lägena som finns är nära, mellan och långt avstånd. Den tredje varianten är multifokala linser som ska ge dig bra fokus på alla avstånd.

Kommentarer inaktiverade.