Synfel

De flesta synfel beror på att man har ett brytningsfel i ögat. Det finns även vissa som får en sämre syn på grund av en ögonsjukdom, som till exempel av grå starr. Oavsett orsaken till ditt synfel kan det oftast rättas till med en ögonlaseroperation.

Närsynthet (myopi)

Närsynthet är ett av våra vanligaste synfel. Den som är närsynt ser dåligt på långt håll men bra på nära håll. De flesta som är närsynta kan utan problem läsa tidningen utan att använda glasögon eller linser. Närsynthet beror på att ögat är för ”långt” vilket gör att ljuset bryts framför näthinnan vilket ger en dålig syn på långt håll.

Översynthet (hyperopi)

När man är översynt ser man bäst på långt håll och sämre på nära håll. Den som är översynt har ett öga som är för ”kort” vilket gör att ljuset brytpunkt inte hamnar rätt på näthinnan och skulle hamna på en punkt bakom näthinnan om näthinnan avlägsnades.

Åldersynthet (presbyopi)

I 40-årsåldern blir många människor ålderssynta vilket beror på att linsen i ögat stelnar. Den som är åldersynt ser dåligt på nära håll och brukar behöva läsglasögon för att se bra på nära håll, till exempel när man sitter vid datorn eller läser tidningen. Om du redan är närsynt behöver du oftast en svagare styrka på glasögonen när du läser och det är därför som många använder progressiva glasögon. Det är inget vidare att vara både åldersynt och närsynt, men det kan du enkelt åtgärda med en ögonlaseroperation.

Astigmatism (brytningsfel)

Om man är astigmatiker bryts ljuset fel eftersom ögat är ojämnt. Det här gör att man får svårt att se detaljer både på nära håll och på långt avstånd och detta brukar exempelvis korrigeras med toriska linser. Om du är astigmatiker kan du också komma tillrätta med ditt synfel om du gör en ögonlaseroperation.

Kommentarer inaktiverade.